Undervisningsforløb – fysik/kemi 9.c – madkemi
(Med forbehold for ændringer)
Mål:
Fysikkens og kemiens verden
-
Forklare fødens sammensætning, dens
energiindhold og sundhedsmæssige betydning, herunder proteiner, kulhydrater og
fedtstoffer (fælles med biologi)
Arbejdsmåder og tankegange
-
Formulere enkle problemstillinger, opstille og
efterprøve hypoteser samt vurdere resultater
-
Benytte fysisk eller kemisk viden, opnået ved
teoretisk og praktisk arbejde
-
Formidle resultater af arbejde med fysiske,
kemiske eller tekniske problemstillinger
Læringsmål:
Et
læringsmål vil være at gøre eleverne i stand til at beskrive og genkende
opbygningen af kulhydrater, proteiner og fedt samt deres egenskaber.
Derudover
får de kendskab til konserveringsmidler, farvestoffer og bagepulvers egenskab.
Forløbet
skal ende ud i en rapport om et af forsøgene.
Rammefaktorer:
Forløber over 12 lektioner, hvor klassen er delt.
Materialer:
Afhænger af forsøgene
Læringsforudsætninger:
Eleverne har kendskab til syrer og baser og opbygningen af
molekyler
Læreprocessen:
Organisationsformen er pararbejde om et af dagens forsøg.
Evaluering:
Forløbet evalueres ved den løbende vidensdeling og et
spørgeskema.
Indhold (2x2 lektioner om ugen):
Uge 43 – intro
Præsentation af forløbet
Spørgeskema (motivation for faget)
Intro:
Brainstorm: Hvad ved vi om madkemi, hvordan er der kemi i
maden (bagning, konservering, farve), hvad består mad af (kulhydrater, fedt og
protein).
Forklaring af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer
Forsøg:
Lærerforsøg:
-
7.15 – kemisk vulkan eller Elefant tandpasta
-
Et colaspringvand s. 143 i Kosmos C
Lektier:
Læse s. 135-140 i Kosmos C
Uge 44 – kemiske stoffer i maden
Forsøg:
Fedtstoffer,
Kulhydrat og sukker og Proteiner, ex.:
-
Kvalitative test af
o
glucose,
o
protein,
o
stivelse
o
fedt
-
7.1 – Spaltning af sukker (kulhydrater)
-
Monosakkarider og disakkarider (kulhydrater) fra
Fysikkemifaget.dk
-
Påvisning af kulhydrater (kulhydrater) fra
Fysikkemifaget.dk
-
Olielampe (fedt) fra Fysikkemifaget.dk
-
Aminosyrekæder og molekylebyggesæt (proteiner)
fra Fysikkemifaget.dk
-
Proteinindholdet i fødevarer (proteiner) fra
Fysikkemifaget.dk
Eleverne
præsenterer deres forsøg for hinanden – vidensdeling
Evt.
spørgsmål til teksten
Uge 45 – kemiske stoffer i maden fortsat
Forsøg:
-
7.2 – Kartofler 1+2 (kulhydrater)
-
7.3 – Protein i æg 1+2 (proteiner)
-
7.4 – Madolie og margarine 1+2 (fedt)
-
7.5 – Vandindholdet i margarine 1+2 (fedt)
-
7.7 – Proteiner i mælk (proteiner)
-
Gelatinisering (kulhydrater) fra
Fysikkemifaget.dk
Eleverne
præsenterer deres forsøg for hinanden – vidensdeling
Evt.
spørgsmål til teksten
Lektier:
Læse s. 141-147 i Kosmos C
Uge 46
Sproguge – ingen fysik/kemi
Uge 47 – drikkevarer og produktion af fødevarer
Forsøg:
Farvestoffer,
Bagning, ex.:
-
7.6 – Fremstilling af læskedrik
-
7.8 – Brusepulver
-
7.9 – Fremstilling af alkohol
-
Kromatografi
-
Gæringsforsøg fra Fysikkemifaget.dk
Eleverne
præsenterer deres forsøg for hinanden – vidensdeling
Evt.
spørgsmål til teksten
Lektier:
Læse s. 148-151 i Kosmos C
Uge 48 – drikkevarer og produktion af fødevarer fortsat
Forsøg:
-
7.10 – Farvestoffer i krydderiet paprika
-
7.11 – Farvestoffer i slik
-
7.12 – Bagning med hjortetaksalt
-
7.13 – Gæring 1+2
-
7.14 – Bagepulveret natron
Eleverne
præsenterer deres forsøg for hinanden – vidensdeling
Evt.
spørgsmål til teksten
Lektier:
Læse s. 152-155 i Kosmos C
Uge 49 – sund mad – farlig mad og afrunding
Forsøg:
Konservering,
ex.:
-
7.16 – Konservering med svovldioxid og sulfit
1+2
-
7.17 – Konservering af frugt
-
Evt. forsøg der ikke er nået de andre uger
Eleverne
præsenterer deres forsøg for hinanden – vidensdeling
Evt.
spørgsmål til teksten
Afrunding:
Tilføjelser til og redigering af Brainstorm
Spørgeskema om forløbet
du er ret lort
ReplyDeletemen GG
ReplyDelete